پیش نمایشِ،تعدادی از اسلایدهای پاورپوینت
پاورپوینت بسیار زیبا 👌 با موضوعات: اسکیزوفرنی حاد، اسکیزوفرنی مزمن، اسکیزوفرنیا، ملاک های تشخیصی DSM-5 برای اسکیزوفرنی، مشخصه های اسکیزوفرنی، 4 نشانه اصی برای اسکیزوفرنی
قسمتی از متن پاورپوینت تاریخچه و ماهیت اختلال اسکیزوفرنی
اسکیزوفرنی اولین بار توسط کراپلین در سال 1883 در یک کتاب درسی روانپزشکی،زوال عقلی زودرس نامیده شد.
دلیل نامگذاری فوق، پیشرونده، تباه کننده بودن آن بدون برگشت به سطوح کارکردی قبل از بیماری است.
بلولر، چهار نشانه اصلی برای اسکیزوفرن (ذهن پاره پاره) تشخیص داد:
1- دوسوگرایی 2- آشفتگی تداعی ها 3- آشفتگی خلق 4- ترجیح خیال پردازی به واقعیت
تاریخچه و ماهیت اختلال اسکیزوفرنی:
اسکیزوفرنی،یکی از مباحثه انگیزترین و شدیدترین اختلالات روانی بوده و احتمال ابتلای به آن0.5 الی 1 درصد است.
شروع زودرس و تمایل به مزمن بودن،به این معنی است که شیوع آن نسبتا بالاست.ناتوانی های مربوط به این بیماری ناشی از نشانه های منفی ونقص های شناختی است.اولین توصیف های جامع از این بیماری از آغاز قرن 18 شروع شده است.مفهوم جدید این بیماری، اولین بار توسط پزشک آلمانی امیل کراپلین در آغاز قرن بیستم بوجود آمد.
کراپلین، اولین کسی بود که بین دو قطب اصلی بیماری های روانی شدید تمایز قائل شد.کراپلین، بیماری اسکیزوفرنی فعلی را جنون زودرس نامیده و آن را یک فرآیند بیمارگون واحد،درون زاد و غیر اکتسابی،شروع شده در جوانی و منتهی به زوال عقلی تعریف کرد.
یوگین بلولر در سال 1991، اصطلاح اسکیزوفرنیا (اسکیزن: دوپارگی،فرن:روانی) را ابداع کرده که به سرعت جایگزین زوال عقلی زودرس شد.بلولر بیشتر فکر می کرد اسکیزوفرنی تحت تاثیر عوامل روان شناختی بوجود می آید.
بلولر معتقد بود در هسته بیماری، نقص آسیب شناختی تعمیم یافته تری قرار داردکه با شل شدن تداعی ها در شکل زبان، نقایصی در اعمال ارادی و توجه، ناهم خوانی عاطفی، دوسوگرایی و درخودماندگی مشخص میشد.بلولر نشان داد زیربنای رفتارهای غیرعادی مبتلایان به اسکیزوفرنی،ازهم گسیختگی کنش های بنیادی شخصیتو تخریب نیروهایی است که این کنش ها را به یکدیگر مرتبط می سازد.
اسکیزوفرنی پنهان شامل افرادی شده که با شخصیت های عجیب و غریب،برخی از ویژگی های کامل این اختلال را دارند.
ملاک های تشخیصی DSM-5 برای اسکیزوفرنی:
برای تشخیص ،باید 2 یا چند نشانه زیر برای یک دوره 1ماهه وجود داشته باشد:هذیان ها، توهمات، گفتارآشفته (گفتار حاشیه ای یا بی ربط گویی غالب) نشانه های منفی (خلق بی حالت،فقدان تکلم یا بی ارادگی) و رفتار آشفته (رفتار کاتاتونیکی).
اگر هذیان ها عجیب و غریب بوده یا توهمات شامل دو یا چند صدا باشد،تنها یکی از نشانه ها کافی خواهد بود.
نشانه هایی که منجر به آسیب های مهم می شوند:
1. نوع آشفته:
صحبت و رفتار آشفته و خلق بی حالت یا نامتناسب، مشخصه اصلی بوده که به هبفرنیا معروف است.
2. نوع پارانوئید:
شایع ترین نوع این بیماری با هذیان های ثابت پارانوئیدی مشخص می شود.
توهم شنیداری ممکن است از این باورهای هذیانی حمایت کند.
آشفتگی های خلقی و گفتاری ، نشانه های مسلط کاتاتونیک نیستند.
نوع کاتاتونیک
با آشفتگی های روانی-حرکتی بارز مشخص می شوند. این وضعیت،مابین تهییج افراطی ، بهت و انعطاف مومی شکل که فرد در آن ،وقتی در وضعیتی قرار اده می شود، آن را برای چندین ساعت حفظ می نماید، تغییر می کند.
این افراد ممکن است یک حالت شبیه به رویا را تجربه کرده که با توهمات زنده همراه است.این نوع اسکیزوفرنی بندرت در کشورهای صنعتی دیده می شود.
نوع باقیمانده:
با فقدان هذیان ها، توهمات، گفتار اشفته، رفتارآشفته یا کاتاتونیک بارز مشخص می شود.علائم مثبت ، نوعی اسکیزوفرنی بوده که دارای شروع حاد وتابلوی بالینی مسلط آن را توهمات، هذیان ها، رفتار و گفتار آشفته تشکیل می دهد.
علائم منفی: نوعی از این بیماری بوده که دارای علائمی مانند فقرگفتار، بی حالتی عاطفی، فقدان لذت، انزوا، نقص در توجه و بی ارادگی است.
اسکیزوفرنی حاد با شروع ناگهانی و با احتمال بهبودی زیاد و اسکیزوفرنی مزمن با شروع آرام و با پیش آگهی بد مشخص می شود.
راه دیگر اندیشیدن درباره تصویر بالینی متفاوت در اسکیزوفرنیا ،بر حسب سندرم هاست.
در این بیماری، 3 خوشه نشانه ای وجود دارد : الف) نشانه های مثبت( هذیان ها و توهمات)، ب) اختلال در تفکر مثبت یا سازمان نیافته (آشفته) و ج) نشانه های منفی (انزوای اجتماعی، بی احساسی،خویشتن داری، فقر و گفتار و فقر محتوی گفتار).