جستجو کردن
بستن این جعبه جستجو.

طلاق تو بگیر ولی اینو بدون | اثرات مخرب طلاق بر کودک

2
0
تاثیرات روانی طلاق بر کودکان

اصل مطلب

مطالعه ای که در سال 2013 منتشر شد، نشان داد که مادران اغلب پس از طلاق کمتراز کودکانشان حمایت و محبت می کنند. علاوه بر این، نظم و انضباط آنها کمتر منجر به سازگاری فرزند شده و موثرتر واقع می شود.

اثرات مخرب طلاق بر کودک

وقتی ازدواج و زندگی مشترک به نتیجه نمی رسد، برخی از والدین سوالاتی از خود می پرسند ، مانند “آیا باید برای بچه ها با هم بمانیم؟” والدین دیگری نیز هستند که طلاق را تنها گزینه مناسب می دانند.

و در حالی که همه والدین ممکن است نگرانی های زیادی در ذهن خود داشته باشند – از آینده وضعیت زندگی خود گرفته تا نامشخص بودن ترتیب حضانت – آنها ممکن است بیشتر نگران نحوه برخورد فرزندان با طلاق باشند.

این موضوع بستگی به عوامل زیادی دارد. در حالی که طلاق برای همه کودکان استرس‌زا است، برخی از بچه‌ها سریع‌تر از دیگران به حالت گذشته بر میگردند.

اقداماتی را برای کمک به بچه‌ها انجام دهید تا سریع‌تر به حالت قبلی برگردند

خبر خوب این است که والدین می توانند اقداماتی را برای کاهش اثرات روانی طلاق بر روی فرزندان انجام دهند. چندین راهکار حمایتی والدین می تواند کمک زیادی به بچه ها در سازگاری با تغییرات ناشی از طلاق کند.

چرا سال اول(طلاق) سخت ترین سال است؟

همانطور که ممکن است انتظار داشته باشید، تحقیقات نشان داده است که بچه ها در طول یک یا دو سال اول پس از طلاق بیشترین مشکل را خواهند داشت. کودکان احتمالاً پریشانی، عصبانیت، اضطراب و ناباوری را تجربه می کنند.

اما به نظر می رسد بسیاری از بچه ها به حالت اولیه برمی گردند. آنها به تغییرات در برنامه های روزانه خود عادت می کنند و با ترتیبات زندگی خود راحت کنار می آیند. با این حال، به نظر می رسد که عده ای از آنان، هرگز واقعاً به حالت عادی باز نمی گردند. این درصد کوچک از کودکان، ممکن است پس از طلاق والدین خود،احتمالا به شکل مادام العمر، مشکلاتی را تجربه کنند.

اثرات مخرب طلاق بر کودک

تاثیر عاطفی طلاق

طلاق برای کل خانواده آشفتگی عاطفی ایجاد می کند، اما برای بچه ها، وضعیت می تواند کاملا ترسناک، گیج کننده و ناامید کننده باشد:

کودکان خردسال اغلب برای درک اینکه چرا باید بین دو خانه رفت و آمد کنند، مشکل دارند. آنها ممکن است نگران باشند که اگر والدینشان  روزی به یکدیگر محبت نکنند، ممکن است،می توانند از دوست داشتن آنهانیز دست بردارند.

بچه‌های دبستانی ممکن است نگران باشند که طلاق تقصیر آنهاست. آنها ممکن است ترس داشته باشند که رفتار نادرستی انجام داده اند یا ممکن است تصور کنند کار اشتباهی انجام داده اند.

نوجوانان ممکن است در مورد طلاق و تغییراتی که ایجاد می کند بسیار عصبانی شوند. آنها ممکن است یکی از والدین را مقصر انحلال ازدواج بدانند یا ممکن است از یکی یا هر دو والدین به خاطر آشفتگی در خانواده ناراحت باشند.

البته هر موقعیتی منحصر به فرد است. در شرایط شدید، کودک ممکن است با جدایی احساس آرامش کند – اگر طلاق به معنای مشاجرات کمتر و استرس کمتر باشد.

شاید این سوال هم براتون جالب باشه: فرزندمان پیش مادر یا پدر آسیب کمتری می بیند؟

استرس ناشی از طلاق

طلاق معمولاً به این معنی است که کودکان ارتباط روزانه خود را با یکی از والدین ،که اغلب پدران هستند، از دست می دهند. کاهش تماس بر پیوند والدین و فرزند تأثیر می گذارد و طبق مقاله ای که در سال 2014 منتشر شد، محققان دریافته اند که بسیاری از کودکان پس از طلاق کمتر به پدر خود احساس نزدیکی می کنند.

طلاق همچنین بر روابط کودک با والدین سرپرست – اغلب مادران – تأثیر می گذارد. مراقبان اولیه اغلب سطوح بالاتری از استرس مرتبط با تک فرزندی را گزارش می کنند

مطالعه ای که در سال 2013 منتشر شد، نشان داد که مادران اغلب پس از طلاق کمتراز کودکانشان حمایت و محبت می کنند. علاوه بر این، نظم و انضباط آنها کمتر منجر به سازگاری فرزند شده  و موثرتر واقع می شود.

برای برخی از کودکان، جدایی والدین سخت ترین بخش نیست. امادرعوض، عوامل استرس زایی همراه با طلاق و جدایی وجود دارند که شرایط را سخت تر می کنند: تغییر مدرسه، نقل مکان به خانه جدید و زندگی با والدین مجردی که احساس می‌کنند کمی سرخورده‌تر هستند، تنها تعدادی از استرس‌های اضافی هستند که طلاق را دشوار می‌کنند.

مشکلات مالی نیز پس از طلاق رایج است. بسیاری از خانواده ها مجبورند به خانه های کوچکتر نقل مکان کنند یا محله خود را تغییر دهند و اغلب منابع مادی کمتری دارند.

تاثیرات طلاق بر کودکان

خطراتی که بعد از طلاق خانواده ها با آن روبرو هستند

با توجه به مرکز تحقیقاتی پیو، حدود 40 درصد از ازدواج های جدید در ایالات متحده در سال 2013 شامل یک همسر بود که قبلا ازدواج کرده بود و در 20 درصد از ازدواج های جدید، هر دو همسر قبلا ازدواج کرده بودند.

این بدان معناست که بسیاری از کودکان تغییرات مداوم در پویایی خانواده خود را تحمل می کنند. اضافه شدن یک ناتنی و احتمالاً چندین خواهر و برادر ناتنی می تواند یکی دیگر از تغییرات بزرگ باشد. و اغلب هر دو والدین دوباره ازدواج می کنند، که به معنای تغییرات زیادی برای بچه ها است.

میزان شکست در ازدواج دوم حتی بیشتر از ازدواج اول است. بنابراین بسیاری از کودکان در طول سال ها جدایی ها و طلاق های متعدد را تجربه می کنند.

مشکلات روحی و روانی

طلاق ممکن است خطر مشکلات سلامت روان را در کودکان و نوجوانان افزایش دهد. بدون در نظر گرفتن سن، جنسیت و فرهنگ، فرزندان والدین مطلقه مشکلات روانی بیشتری را تجربه می کنند.

طلاق ممکن است باعث ایجاد اختلال سازگاری در کودکان شود که در عرض چند ماه برطرف می شود. اما، مطالعات همچنین نشان داده اند که میزان افسردگی و اضطراب در کودکانی که از والدین طلاق گرفته اند بالاتر است.

مشکلات رفتاری

کودکان خانواده های طلاق گرفته، ممکن است مشکلات برون سازی شده بیشتری مانند اختلالات سلوک، بزهکاری و رفتارهای تکانشی را نسبت به فرزندان خانواده های دو والد تجربه کنند.

عملکرد تحصیلی ضعیف

فرزندان خانواده های مطلقه همیشه از نظر تحصیلی به خوبی عمل نمی کنند. با این حال، مطالعه‌ای که در سال 2019 منتشر شد، نشان داد که اگر طلاق غیرمنتظره باشد، بچه‌های خانواده‌های مطلقه با مدرسه مشکل دارند، در حالی که فرزندان خانواده‌هایی که احتمال طلاق در آن‌ها وجود داشت، نتیجه یکسانی نداشتند.

رفتارهای ریسک پذیر

نوجوانانی که والدینشان طلاق گرفته اند، به احتمال زیاد رفتارهای پرخطری مانند مصرف مواد و فعالیت جنسی زودهنگام دارند. در ایالات متحده، نوجوانان دارای والدین طلاق زودتر الکل می نوشند و مصرف الکل، ماری جوانا، تنباکو و مواد مخدر را بیشتر از همسالان خود گزارش می دهند.

طبق مطالعه ای که در سال 2010 منتشر شد، نوجوانانی که والدین آنها در سن 5 سالگی یا کمتر از هم طلاق گرفتند، در معرض خطر بالایی برای فعال شدن جنسی قبل از سن 16 سالگی قرار داشتند. جدایی از پدران نیز با تعداد بیشتری از شرکای جنسی در دوران نوجوانی همراه بوده است.

کودکان پس از طلاق به چه ناراحتی‌هایی دچار می‌شوند

کمک به کودکان در سازگاری بیشتر

بزرگسالانی که طلاق را در دوران کودکی تجربه کرده اند ممکن است مشکلات بیشتری در روابط داشته باشند. نرخ طلاق برای افرادی که والدینشان طلاق گرفته اند بالاتر است. والدین نقش مهمی در نحوه سازگاری کودکان با طلاق دارند. در اینجا چند راهبرد وجود دارد که می تواند آسیب روانی طلاق بر فرزندان را کاهش دهد:

والد مشترک با آرامش

نشان داده شده است که درگیری شدید بین والدین باعث افزایش ناراحتی کودکان می شود. خصومت آشکار، مانند فریاد زدن و تهدید یکدیگر، با مشکلات رفتاری در کودکان مرتبط است. اما تنش جزئی نیز ممکن است ناراحتی کودک را افزایش دهد. اگر برای همراهی با همسر سابق خود مشکل دارید، به دنبال کمک یک روان شناس خانواده باشید.

از قرار دادن بچه ها در انتخاب دوراهی خودداری کنید

اینکه از بچه ها بخواهید انتخاب کنند کدام والد را بیشتر دوست دارند یا به آنها پیام بدهید تا به والدین دیگر بدهند، مناسب نیست. کودکانی که خود را در میانه میدان گیر می بینند بیشتر در معرض افسردگی و اضطراب هستند.

روابط سالم را حفظ کنید

ارتباط مثبت، صمیمیت والدین و سطوح پایین تعارض ممکن است به کودکان کمک کند تا با طلاق بهتر سازگار شوند. نشان داده شده است که رابطه سالم والد-کودک به کودکان کمک می کند تا پس از طلاق، عزت نفس بالاتر و عملکرد تحصیلی بهتری داشته باشند.

از نظم و انضباط مداوم استفاده کنید

قوانین مناسب سن را وضع کنید و در صورت لزوم عواقب آن را دنبال کنید. یک مطالعه منتشر شده در سال 2011 نشان داد که نظم و انضباط موثر پس از طلاق باعث کاهش بزهکاری و بهبود عملکرد تحصیلی شد.

نوجوانان را از نزدیک زیر نظر داشته باشید

هنگامی که والدین به آنچه نوجوانان انجام می دهند و زمان خود را با چه کسانی می گذرانند توجه دقیق می کنند، نوجوانان کمتر احتمال دارد که مشکلات رفتاری را پس از طلاق نشان دهند. این به معنای کاهش شانس استفاده از مواد و مشکلات تحصیلی کمتر است.

فرزندان خود را توانمند کنید

کودکانی که به توانایی خود در مواجهه با تغییرات شک دارند و کسانی که خود را قربانیان درمانده می بینند، بیشتر در معرض مشکلات سلامت روان هستند. به فرزند خود بیاموزید که اگرچه مقابله با طلاق دشوار است، اما او قدرت ذهنی برای مقابله با آن را دارد.

آموزش مهارت های مقابله ای

کودکانی که راهبردهای مقابله ای فعال دارند، مانند مهارت های حل مسئله و مهارت های بازسازی شناختی، بهتر با طلاق سازگار می شوند. به کودک خود بیاموزید که چگونه افکار، احساسات و رفتارهای خود را به شیوه ای سالم مدیریت کند.

به کودکان کمک کنید احساس امنیت کنند

ترس از رها شدن و نگرانی در مورد آینده می تواند باعث اضطراب زیادی شود. اما کمک به فرزندتان در احساس دوست داشتن، امنیت و مطمئن،نه تنها می تواند وابستگی را کاهش دهد، بلکه خطر مشکلات سلامت روان رانیز کم می کند.

به دنبال آموزش والدین باشید

برنامه های زیادی برای کمک به کاهش تأثیر طلاق بر کودکان وجود دارد. یکی از این روش ها آموزش مهارت ها و استراتژی به والدین در حال جدایی و طلاق هستند می باشد. در حقیقت به این وسیلهآنها می توانند به کنار آمدن کودکان و تطابق با طلاق کمک کنند.

کمک حرفه ای دریافت کنید

کاهش سطح استرس می تواند در کمک به کودک شما مفید باشد. خودمراقبتی را تمرین کنید و گفتار درمانی یا منابع دیگر را در نظر بگیرید تا به شما در سازگاری با تغییرات خانواده کمک کند.

چه زمانی برای فرزندتان کمک بگیرید

علیرغم اینکه طلاق برای خانواده ها سخت است، ماندن در کنار هم تنها به خاطر فرزندان ممکن است بهترین گزینه نباشد. کودکانی که در خانه‌هایی با مشاجره، خصومت و نارضایتی زیاد زندگی می‌کنند، ممکن است در معرض خطر بیشتری برای ابتلا به مسائل بهداشت روانی و مشکلات رفتاری باشند.

در نتیجه، پس از جدایی والدین، طبیعی است که بچه‌ها بلافاصله پس از آن با احساسات و رفتار خود دست و پنجه نرم کنند. اما، اگر مشکلات خلقی یا مشکلات رفتاری فرزندتان همچنان ادامه دارد، از متخصص کمک بگیرید.

با صحبت کردن با پزشک اطفال کودکتان شروع کنید. در مورد نگرانی های خود صحبت کنید و در مورد اینکه آیا فرزند شما ممکن است به حمایت حرفه ای نیاز داشته باشد یا خیر جویا شوید. ممکن است ارجاع به گفتگو درمانی یا سایر خدمات حمایتی توصیه شود.

درمان فردی ممکن است به کودک شما کمک کند تا احساسات خود را مرتب کند. خانواده درمانی همچنین ممکن است برای رسیدگی به تغییرات در پویایی خانواده توصیه شود. برخی از جوامع نیز گروه های حمایتی را برای کودکان ارائه می دهند. گروه‌های حمایتی به بچه‌های گروه‌های سنی خاص اجازه می‌دهند با کودکان دیگری که ممکن است تغییرات مشابهی را در ساختار خانواده تجربه کنند، ملاقات کنند.

تاثیرات طلاق بر کودکان-خطراتی که بعد از طلاق خانواده ها با آن روبرو هستند-کودکان پس از طلاق به چه ناراحتی‌هایی دچار می‌شوند-فواید طلاق برای کودکان-طلاق والدین بیشتر به دختران آسیب می رساند یا پسران-تاثیرات طلاق بر کودکان – تاثیرات منفی و مثبت طلاق بر کودکان-اثرات مخرب طلاق بر کودک-اثرات مخرب طلاق بر کودک-اثرات مخرب طلاق بر کودکاثرات مخرب طلاق بر کودکاثرات مخرب طلاق بر کودکاثرات مخرب طلاق بر کودکاثرات مخرب طلاق بر کودکاثرات مخرب طلاق بر کودکاثرات مخرب طلاق بر کودکاثرات مخرب طلاق بر کودک

پیشنهاد ما در صورت نیاز به روانشناس کودک: خانم دکتر ساحل گرامی


سوالات متداول

Frequently asked questions

دیدگاه خود را بنویسید

اشتراک در
اطلاع از
0 نظرات
تازه‌ترین
قدیمی‌ترین بیشترین رأی
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها

نویسنده

Picture of محمد حمزه لو

محمد حمزه لو

امتیاز و اشتراک گذاری

به این مطلب امتیاز دهید

2
0
این مطلب را به اشتراک بگذارید

عضویت در خبرنامه

رویدادهای آینده
شاغل هستی؟؟

شاغل هستی؟؟

وقت نداری حضوری دنبال مهدکودک بگردی؟؟

همکاران متخصص
ما را در شبکه های اجتماعی دنبال کنید

این مقالات را هم بخوانید !

سوالی دارید؟ با ما صحبت کنید!
مکالمه را شروع کنید
سلام! برای چت در WhatsApp پرسنل پشتیبانی که میخواهید با او صحبت کنید را انتخاب کنید
0
افکار شما را دوست داریم، لطفا نظر دهید.x