جملاتی که هرگز نباید به کودک گفت
جملات ممنوع ممنوع ممنوع
این جملات را هیچگاه به زبان نیاورید؛ چون برای کودک حکم سم دارند و کشنده اند:
- دوستت ندارم
- دیگر مامانت نیستم
- من میرم مامان یکی دیگه میشم
- میذارمت و میرم
- از خونه میندازمت بیرون
- تو بچه بدی هستی
- تو مامان رو دوست نداری
- اگر این کار را نکنی میزنمت،میکشمت
- وای به حالت
- اگر بیام ببینم فلان کار را ،کردی من میدونم و تو
- دیگر بابا/مامان نداری
- میخوای مامان باباتو بکشی؟
- میخوای مامان (بابا) پیر بشه؟
- حرصم بدی مریض میشم میمیرم
- تو همیشه همین طوری!
- شلخته،نفهم
- بزنم له ات کنم؟
- اگر فلان کار را بکنی، دوستت دارم
- من چه گناهی کردم خدا چنین بچه ای به من داده؟
- مردم بچه دارند، ما هم بچه داریم
- آمپولت میزنم
- گریه کنی خفه ات میکنم
- دزده، بیا ببرش
- پلیس بیاد، دستگیرت کنه؟
- بذار بابات بیاد خونه
- بذار مهمونا برن، من میدونم و تو
- آبرومو بردی
- خدایا منو بکش راحت شم و …
بیشتر بدانید: اشتباهات والدین در تربیت فرزندان
مامان (بابا)ت نیستم
بچه در دنیا جز پدر و مادر کس دیگر را حامی و سرپناه خود نمیداند. با این حرف یا حرف های مشابه یکدفعه تمام زندگی و آینده کودک در ذهنش متزلزل میشود و احساس میکند همه چیزش را از دست داده.
آیا شما حاضر هستید یک هفته فرزندتان را به کس دیگری بدهید تا برای او پدری یا مادری کند؟ یا فرزندتان او را مامان یا بابا صدا بزند؟ مطمئناً جوابتان منفی است، کودک هم حاضر نیست پدر و مادرش را از دست بدهد و آنها والدین بچۀ دیگری بشوند این حرفهای شما، بارها و بارها در ذهن کودک مرور میشود، خیال نکنید یک بار گفتید و تمام شد. مطمئن باشید کودک بارها از شما میپرسد ،مامان دوستم داری؟ یا موقع خروج شما از خانه میپرسد کجا میری؟ نرو؛ من و تنها نذار… زیرا کودک پیوسته مضطرب است که نکند والدینش را از دست بدهد.
خواهش میکنم با حرفهای ناآگاهانه قلب کوچک و ذهن آرام کودک را پر از افکار منفی و هیجانات کاذب نکنید.
تو منو میکشی !!
کودک، درک درستی و واضحی از مرگ ندارد و با شنیدن این جملات و جملات مشابه که تکیه کلام بزرگ سالان است، احساس ناامنی و نا آسودگی می کند، حتی وقتی بدن کودک زخمی میشود نگویید الهی برات بمیرم؛ زیرا کودک فرق بین شوخی و جدی یا معنی اغراق در جملات را نمیداند.
وقتی میگویید تو منو کشتی. یا وقتی کار بدی میکند و میگویید می کشمت… کودک تصور میکند که شما قصد کشتن او را دارید و احساس ناامنی میکند زیرا کودکان زیر ۶ سال هر حرفی را باور میکنند، به نظر شما در این مواقع پناهگاه امن کودک کجاست؟
اگر فرزندتان در سن نوجوانی باشد به گروه همسالان یا جوانان گرایش پیدا می کند و از خانواده دور می شود پس مراقب گفتار و رفتارتان باشید.
امیدوارم تا اینجای مقاله ی جملاتی که نباید به کودکان گفت(جملات ممنوع ممنوع ممنوع)، را دوست داشته و براتون مفید بوده باشه، بریم تا در ادامه براتون بیشتر توضیح بدم
از خونه میندازمت بیرون
اگر همسر شما این جمله را به شما بگوید چه احساسی پیدا می کنید؟ سی ثانیه فکر کنید… آیا احساس نمی کنید این خانه دیگر محل امنی برای شما نیست؟ آیا به فکر یک خانۀ دیگر نمی افتید؟ آیا احساس نمی کنید افراد این خانه دیگر شما را دوست ندارند و نمی توانید دیگر با آنها زندگی کنید؛ زیرا ارزشی برای شما قائل نیستند؟! فرزندان در سن نوجوانی اگر این جملات را بشنوند، کم کم به فکر یک خانه و همخانه جدید می افتند.
حتی کودکان به فکر خانه مادربزرگ هم می افتند؛ یا با دیدن کودکان خیابانی احساس هم ذات پنداری میکنند و در ذهنشان خود را در این موقعیت ها می بینند پس برای جلوگیری از این رفتارها و افکار این عبارات را به کار نبرید بچه هایی که در خردسالی این جملات را بشنوند پدر و مادرشان را در سن پیری به خانه سالمندان منتقل می کنند.
اگه منو اذیت کنی مریض میشم میمیرم !!
این جملات احساس گناه و عذاب وجدان را به مخاطب القا می کند، بعضی وقت ها کودک به درستی نمیداند کدام رفتارش موجب اذیت شما شده، پس بهتر است به جای این جملات منفی، احساستان را در مورد آن رفتار بیان کنید؛ نه اینکه در مورد کودک صحبت کنید، برای مثال بگویید من از اینکه تو مسواک نمیزنی، ناراحت میشوم.
نگاه و احساس بچه دربارۀ خودش نباید خراب و منفی شود *
هنگام احساس عذاب وجدان، کودک که سن خیلی کمتری از والدینش دارد، حس میکند که وظیفه دارد از آنان مراقبت کند. این برای روحیه کودک ضرر دارد.
بذار بابات بیاد
رفتیم خونه من میدونم و “تو”
این طور جملات تهدیدهایی پوشالی هستند که عملی نمی شوند. بچه ها پس از گذشت زمان فراموش میکنند اگر هم موقعی که پدر می آید ،مادر رفتارهای کودک را بازگو کند و پدر، بچه را تنبیه کند (یعنی بچه مادر را ناراحت کند؛ اما پدر او را تنبیه کند، ذهنیت کودک درباره پدرش تغییر میکند و صمیمیت عاطفی اش با پدر از بین می رود. اگر هم چند بار این جمله گفته شود و موقع آمدن پدر هیچ اتفاقی نیفتد، کودک متوجه میشود که مامان و بابا روی حرفهایشان نمی ایستند. پس این جملات را به کار نبرید.
بعضی اوقات هم وقتی مادر میگوید «بگذار برویم خانه، من میدانم و تو»، موقع اتمام ،مهمانی بچه تمایلی به رفتن ندارد و اصرار میکند که آنجا بماند.
*پس بچه هایتان را از خانه و خانواده گریزان نکنید *
همه بچه دارن ما هم بچه داریم !!!”
امیرعلی رو ببین یاد بگیر
این مدل حرف زدن مقایسه است. بچه انتخابی نیست؛ ولی نوع تربیت کودک، به انتخاب و اراده شماست. پس اگر بچه رفتاری می کند، نتیجه تربیت خود شماست با این جملات، او را زیر سوال نبرید؛ بلکه درخواستتان را واضح بیان کنید برای مثال بگویید: من ناراحت میشوم وقتی روی مبل می پری.
آمپولت میزنم
به معلمت میگم
پلیس دستگیرت میکنه
ترساندن بچه ها برای حرف شنوی آنها کار بسیار اشتباهی است. اگر شما او را از دکتر و پلیس و … بترسانید در آینده هیچگاه سراغ چنین شغل هایی نمی رود. همچنین او در طول زندگی بیمار می شود یا به پلیس نیاز پیدا می کند؛ ولی ذهنیت بدی نسبت به آنها دارد؛ در حالی که خودش هم نمی داند چرا ؟!
اگر کودک را از آمپول بترسانید وقتی بیمار شود و به تزریق نیاز پیدا کند، احساس می کند که در حال تنبیه شدن است.
اگر فلان کار را بکنی، دوستت دارم !!
برای دوست داشتن و ابراز محبت به کودک، شرط تعیین نکنید. عشق و محبت را با فرزندتان مبادله کنید؛ اما معامله نکنید. شما باید در هر حالی او را دوست داشته باشید و این را ثابت کنید
برای مثال بگویید من خیلی دوستت دارم؛ پس دلم نمیخواهد دندان هایت خراب بشوند. اگر بچه محتاج و گدای محبت بشود، در بیرون از خانه دنبال آن میگردد و با هر محبت کاذبی گول میخورد.
“لولو میخوردت !!”
“دزد می بردت !!”
“هيولا !!”
کودک در سن زیر ۶ سال تفاوت بین راست و دروغ، حقیقت و شوخی را نمی فهمد و همه حرفهای دیگران (بزرگ و کوچک) را باور میکند پس مراقب گفتارتان باشید؛ زیرا موقع جدا کردن اتاق خوابش یا حتی تنها رفتن به اتاقش میترسد که لولو آنجا باشد و به مشکل برمی خورد. وقتی هم به سن بالاتر رسید و متوجه شد که همۀ آن حرفها خیالی بوده، دیگر هیچ یک از حرف های شما را باور نمیکند.
بیشتر بدانید: روش های صحیح دستور دادن به کودک
تو همیشه همین طوری “شلخته” “دروغگو”
به کودک برچسب نزنید. اگر بارها به کودک بگویید که تو شلخته هستی این صفت را می پذیرد و میگوید من که شلخته ام، چرا باید وسایلم را جمع کنم؟ به او بگویید تو که اینقدر مرتب هستی، از مدرسه که می آیی کیفت را در اتاقت بگذار، با این نوع حرف زدن کودک تشویق میشود که وسایلش را جمع کند؛ ولی با گفتن ،شلخته هیچ انگیزه ای برای کار مثبت در او ایجاد نکرده ایم
بچه ها بهتر از ما بزرگترا میفهم
اگر این جمله را بارها تکرار کنید کمی که ،کودک بزرگتر شود؛ به شما میگوید شما که بلد نیستی با کامپیوتر کار کنی، چرا به من دستور می دهی؟ در سن نوجوانی نیز ناتوانی های شما را بزرگ جلوه میدهد و از آنها سوء استفاده می کند. پس بازهم می گوییم که جملاتی که نباید به کودکان گفت
“من پول ندارم”
“من بلد نیستم”
بچه ها احساس می کنند بهترین، بزرگترین و قدرتمندترین والدین را دارند. پس ذهنیت آنها را با این حرفها خراب نکنید به جای جمله منفی «پول ندارم» بگویید فعلا به این وسیله احتیاج نداریم به جای «من بلد نیستم» بگویید برویم با هم از کتاب یا اینترنت ببینیم، من بلد نیستم یا نمیدانم را میتوانید هفته ای یک بار و نه بیشتر بیان کنید تا کودک از بیان ندانستن نترسد؛ ولی دنبال آگاهی برود.
تو بچه بدی هستی من پسر بد نمیخوام!!
به کودک القا نکنید که تو بد هستی؛ زیرا با این کار شخصیت و اعتماد به نفس او را تخریب کرده اید. شما باید رفتار بد را زیر سؤال ببرید و نه خود شخص را پس انتظارتان را از کودک بیان کنید. برای مثال نگویید تو که خواهرت را میزنی بچۀ بدی هستی، بگویید زدن، کار بدی است. من دوست دارم با هم بازی کنید.
اگر بیام ببینم اسباب بازیهات ریخته …
دیگه نبینم
این جمله یعنی باید این کار را در محلی مخفی انجام دهی و جلو چشم مامان (بابا) نباشد. با این حرفمان ما از او میخواهیم که پنهان کاری کند، روش صحیح این است که بگویید وقتی عقربه بزرگ به ۸ رسید وسایلت را جمع کن وقتی هم عقربه روی ۷ ،رسید باید یک بار به او تذکر بدهید. (مراجعه به بخش آموزش مدیریت زمان)
فحش دادن
اگر الفاظی مثل نفهم، بیشعور و… را به کودک بگویید، مطمئن باشید که او بدون آنکه معنی آنها را بداند – چون فقط میداند که این عبارات در موقع عصبانیت بیان می شوند – آن کلمات یا جمله ها را به خود شما و دیگران تحویل میدهد؛ زیرا قدرت تقلید بچه ها بسیار زیاد است و کودکان مثل آیینه رفتار می کنند.
چرا بعضی جملات ممنوع هستند؟
بچه ها در سن زیر ۶ سال و گاهی تا ۷ سال فرق بین حقیقت و شوخی را نمی فهمند و هر چیزی را باور میکنند پس هر چیزی در سر آنها فرو نکنید.
این جملات بار منفی دارند، ذهن کودک را درگیر افکار منفی میکنند و جلوی خلاقیت او را میگیرند. کودکی که آرامش دارد به فکر بازی است؛ ولی کودکی که نگران از دست دادن مادر (پدر)ش است ممکن است رفتارهایی مثل شب ادراری پرخاشگری، لکنت زبان، ناخن جویدن، کابوسهای شبانه، دزدی یا ناهنجاری از خود بروز دهد.
وقتی کودک پذیرفته که (من بد هستم) است، مجالی برای رفتارهای خوب پیدا نمی کند، کودکی که احساس میکند پشت و پناهی (خانواده) ندارد، اعتماد به نفس و عزت نفس خود را از دست میدهد و فقط دنبال پرکردن این خلأ در زندگی اش است.
این جملات و گفتارها، از تنبیه بدنی بدتر هستند؛ زیرا در تنبیه بدنی، با اجرا شدن تنبیه، آثار آن تقریباً کمتر میشود (یک خاطره منفی از تنبیه کننده در ذهنش می ماند) ؛ ولی این جملات ممنوع، هر لحظه در ذهن کودک تکرار و تکرار میشود و روان کودک معصوم را به هم میریزد.
حالا چه کنیم؟
اگر از این جملات ممنوع استفاده کرده اید جبران کنید
۱- دیگر آنها را به کار نبرید. همچنین اگر کودک مثلاً فحشی را که از خودتان یاد گرفته تکرار کرد او را سرزنش نکنید؛ بی اعتنایی کنید، مدتی زمان میبرد تا او فراموش کند.
۲- بدون قید و شرط به کودک محبت کنید؛ اما اگر کار خطایی کرد، تماس دیداری – شنیداریتان را با او قطع کنید کودک با قطع تماس متوجه قطع مهر می شود سپس احساس و انتظارتان را به او بگویید.
3- از جملات مثبت استفاده کنید تا کودک متوجه شود که چقدر دوستش دارید برای مثال بگویید مامان (بابا)، علیرضا رو دوست داره خیلی زیاد هم دوست داره، کودک چند بار که این را بشنود، خودش هم با شما تکرار میکند
۴- به کودک بفهمانید که من خوبم، تو خوبی (با گفتار و رفتارتان) ؛ اما آن کار(زدن) بد است . مراقب طرز صحبت تان باشید.
۵- دیگر به کودک نگویید «من بدون تو میمیرم» زیرا کودک میترسد که نکند روزی از شما جدا شود. بگویید من و بابا، با تو خوشبخت تریم، از اینکه خدا تو را به ما داده خوشحالیم و خدا را سپاس گذاریم.
با تشکر از وقتی که برای خواندن مقاله ی “جملاتی که هرگز نباید به کودک گفت” گذاشتید، امیدوارم که با این مطلب فرزندان سالم و شایسته تحویل جامعه دهیم.
#جملاتی که هرگز نباید به کودک گفت #جملاتی که نباید به کودکان بگویید-جملاتی که هرگز نباید به کودک گفت-جملاتی که نباید به کودکان بگویید-جملاتی که هرگز نباید به کودک گفت-جملاتی که نباید به کودکان بگویید-جملاتی که هرگز نباید به کودک گفت-جملاتی که نباید به کودکان بگویید-جملاتی که هرگز نباید به کودک گفت-جملاتی که نباید به کودکان بگویید-جملاتی که هرگز نباید به کودک گفت-جملاتی که نباید به کودکان بگویید-