پیش نمایشی از پاورپوینت انواع ابیاری
برای دسترسی به سایر پاورپوینت ها روی دکمه آبی رنگ کلیک کنید
پاورپوینت دانشجوی
آبیاری از قدیمیترین فعالیتهای بشری بوده که اصلیترین هدف آن افزایش تولید محصولات کشاورزی است. در آبیاری رطوبت خاک باید در حدی حفظ شود که گیاه دچار کمبود آب نشود. باید توجه داشت که کمبود رطوبت در خاک همان قدر برای گیاه مشکلساز است که رطوبت بیش اندازه خاک. بنابراین نباید در آبیاری زیادهروی کرد، زیرا باعث میشود گیاه از رطوبت بیش از اندازه آسیب ببیند و عملکرد محصول پایین بیاید. هدف آبیاری در بعضی موارد میتواند کنترل دمای هوا، رطوبت هوا و کاهش آفات و بیماریهای گیاهی باشد.
انواع روشهای آبیاری را میتوان در دو دسته کلی آبیاری سطحی و آبیاری تحت فشار طبقهبندی کرد. اصلیترین تفاوت بین روشهای آبیاری سطحی و تحت فشار، نوع نیروی به کار رفته برای توزیع آب در مزرعه است. در آبیاری سطحی آب به کمک نیروی جاذبه زمین یا نیروی ثقل در روی زمین پخش میشود. به همین علت نام دیگر آبیاری سطحی، آبیاری ثقلی است. در آبیاری تحت فشار از پمپ و لوله برای انتقال آب و از پاشندهها برای پخش آب در سطح مزرعه استفاده میگردد. منظور از پاشندهها، آبپاش ها یا قطره چکان هستند که بر روی لولهای به نام لوله جانبی قرار دارند. لوله جانبی را لوله لترال نیز مینامند.
آبياری سطحی يا ثقلی
در این روش آبیاری ، آب مستقیماً روی سطح زمین جریان یافته و به پای گیاه و اطراف ریشه ها می رسد.این روش آبیاری به سه طریق غرقابی ، نشتی ( جوی و پشته ای ) و شیاری انجام می شود.
مزايای آبياری سطحی
آبياري سطحي توسط زارعين كاملا شناخته شده است .
روش آبياري سطحي در انتقال و توزيع نياز به تأسيسات پيچيده ندارد.
نگهداري و بهره برداري از تأسيسات مربوط به آبياري سطحي آسانتر است.
توسط سيستم آبياري سطحي ميتوان در مدت زمان نسبتاً کمي حجم قابل ملاحظه اي آب را به مزرعه تحويل داده و در سطح قطعات آبياري توزيع نمود.
بدليل وجود املاح در آب آبياري با منشاء منابع سطحي ( رودخانه ها)نفوذ عمقي ناشي از آبياري سطحي باعث آبشويي اراضي و کنترل شوري خاک شده و نياز به آبشوئي سنگين در برخي از فصول را مرتفع مي سازد.
آبياري سطحي در مناطقي که داراي خاک بسيار سنگين و ريز بافت و يکدست و عميق است , بهتر اعمال مي شود.
روش های کرتی
در این روش، نوارها با شیب طولی کم، موازی با خطوط تراز طراحی می شوند، این نوارها معمولاً برای کاهش عملیات تسطیح و ایجاد پشته های کوچک و باریک و احداث می شوند. این نوارها، به طور معمول مستقیم نیستند، بلکه خط تراز را دنبال می کنند.
آبیاری نشتی :
برای آبیاری نشتی زمین را به صورت جوی پشته در آورده و گیاه زراعی را روی پشته و در خاکهای شور در محل داغ آب می کارند. آب از جوی اصلی وارد جویهای فرعی (فاروها) می شود. در آبیاری نشتی ، آب پای بوته ها را نمی گیرد و در نتیجه روی بذر گیاه سله نمی بندد و گیاه بهتر رشد می کند.