پیش نمایشِ،تعدادی از اسلایدهای پاورپوینت
پاورپوینت بسیار زیبا، مدیریت سرمایه فکری با موضوعات: پنج مرحله برای مدیریت موفق سرمایه فکری،مفهوم و تعاریف سرمایه فکری،ویژگی های سرمایه فکری،عناصر سرمایه فکری،روشهای اندازهگیری سرمایه فکری،گزارشگری سرمایه فکری
قسمتی از محتوای پاورپوینت مدیریت سرمایه فکری
با وقوع انقلاب تکنولوژی و فناوری اطلاعات، از سالهای بعد از 1990، الگوی اقتصاد جهانی، تغییر اساسی کرد. در اقتصاد امروز، دانش به عنوان مهمترین سرمایه، جایگزین سرمایه مالی و فیزیکی شده است (قلیچ لی و مشبکی، 1385). سرمایه، در مورد مؤسسهها، به هر دارایی برمیگردد که باعث ایجاد جریان های نقدی آتی شود. بیشتر دارایی های شناخته شده، ماهیت مشهود و عینی دارند، بنابراین، سرمایه مشهود به دارایی های فیزیکی و مالی سازمان اشاره دارد.
پنج مرحله برای مدیریت موفق سرمایه فکری بیان شده
- 1- مفهوم و تعاریف سرمایه فکری
- 2- ویژگی های سرمایه فکری
- 3- عناصر سرمایه فکری
- 4- روشهای اندازهگیری سرمایه فکری
- 5- گزارشگری سرمایه فکری
1- مفهوم و تعاریف سرمایه فکری
بسیاری تمایل دارند از اصطلاحاتی مانند داراییها، منابع یا محرکهای عملکرد به جای کلمه سرمایه استفاده کنند و آنها واژه فکری را با کلماتی مانند نامشهود، بر مبنای دانش یا غیر مالی جایگزین میکنند. بعضی از حرفهها (حسابداری مالی و حرفههای قانونی) نیز تعاریف کاملاً متفاوتی مانند داراییهای ثابت غیرمالیAssets Non-Financial Fixed که موجودیت عینی و فیزیکی ندارند، ارائه کردهاند (Marr, 2008 )
با توجه به آنچه گفته شد، تعاریف مختلفی در مورد سرمایه فکری گفته شده است که در ادامه به تعدادی از آنها اشاره میکنیم:
1. استوارت اعتقاد دارد، سرمایه فکری مجموعهای از دانش، اطلاعات، داراییهای فکریIntellectual Property)) تجربه، رقابت و یادگیری سازمانی است که میتواند برای ایجاد ثروت به کار گرفته شود.
2. بنتیس سرمایه فکری را به عنوان مجموعهای از داراییهای نامشهود (منابع، تواناییها، رقابت) تعریف میکند که از عملکرد سازمانی و ایجاد ارزش به دست میآیند B
3. ادوینسون و مالون، سرمایه فکری را «اطلاعات و دانش به کار برده شده برای کار کردن، جهت ایجاد ارزش» تعریف میکنند
2- ویژگی های سرمایه فکری
دارایی های فکری، دارایی های غیر رقابتی هستند.بر خلاف داراییهای فیزیکی که فقط میتوانند برای انجام یک کار به خصوص در یک زمان خاص مورد استفاده قرار بگیرند، دارایی های فکری را میتوان به طور همزمان برای چند امر خاص به کار گرفت. برای مثال، سیستم پشتیبانی از مشتری میتواند، امکان حمایت از هزاران مشتری را در یک زمان خاص فراهم کند. این توانایی یکی از مهمترین معیارهای برتری دارایی های فکری بر دارایی های فیزیکی است.
سرمایه انسانی و سرمایه رابطهای، قابلیت تبدیل شدن به مالکیت شخصی ندارند، بلکه باید بین کارکنان و مشتریان و تأمینکنندگان مشترک باشند. بنابراین، رشد این نوع از دارایی ها نیاز به مراقبت و توجه جدی دارد.