پیش نمایشی از پاورپوینت لوزالمعده یا پانکراس
پاورپوینت لوزالمعده یا پانکراس
تاریخچه:
لوزالمعده یا پانکراس :پزشکان به لوزالمعده میگویند: پانکراس ؛ که یک لغت یونانی است متشکل از دو بخش: «پان» به معنای تمام و «کِرِآس» به معنای گوشت. (در فارسي به آن خوش گوشت هم مي گويند). اين غده از بافت نرم لوبوله (بخش بخش كوچك) تشكيل شده است.میگویند پانکراس را یک آناتومیست و جراح یونانی به نام هروفیلوس در حدود 300 سال پیش از میلاد مسیح کشف کرده و چند سال پس از او، یکی دیگر از دانشمندان هموطن او با نام روفوس، این اسم را برای آن عضو انتخاب کرده است: پانکراس.
آناتومی:
لوزالمعده، جایش سمت چپ و بالای شکم است؛ دقیقاً در پشت معده و در فضای بین قوس دوازدهه روده باریک و طحال. قیافهاش هم شبیه یک برگ است، برگی که آناتومیستها به بخش پهنترش میگویند «سر» و به بخش باریکتر و تیزترش میگویند «دم». آنچه بین این دو بخش قرار میگیرد نیز «تنه» نامیده میشود. با این حساب، این عضو برگیشکل از نظر آناتومیستها سه قسمت دارد: سر، تنه و دم
لوزالمعده یا پانکراس
پانکراس در جلوی مهره های اول و دوم کمر قرار دارد و دارای رنگ صورتی مایل به خاکستری و بافتی نسبتاً ترد است. طول پانکراس (لوزالمعده) حدود ۱۵ تا ۲۰ سانتی متر و عرض آن حدود ۵/۲ تا چهار سانتی متر است. ضخامت آن حدود یک تا دو سانتی متر است و وزن آن حدود ۹۰ گرم است. مجراى اصلى پانکراس به نام «مجراى ویرسونگ» پس از اتصال مجراى مشترک صفراوى به دوازدهه متصل مى شود.
غده ضمیمه
لوزالمعده یکی از غدد ضمیمه دستگاه گوارش است که ترشحات مهمی دارد و این ترشحات مهم را به ناحیه دوازدهه روده کوچک میریزد. این غده، یک غده مختلط (برونریز و درونریز) است که از بیرون، توسط کپسولی از بافت همبند پوشیده میشود. استطالههایی از این کپسول نیز به درون غده نفوذ میکند و این باعث میشود لوزالمعده به لبولهای نامشخصی تقسیم شود.
پانکراس همانطور که گفته شد، یک غده مختلط است؛ یعنی هم شیره گوارشی ترشح میکند (تا هضم غذا آسانتر شود) و هم سازنده هورمونهای مهمی از جمله انسولین است. شیره گوارشی از طریق مجرای پانکراسی به درون دوازدهه روده باریک میریزد. مجرای صفراوی مشترک نیز که ترشحات صفرا و کبد را به روده باریک میآورد، در انتهای مسیرش به این مجرای پانکراسی میپیوندد و این دو مجرا، محتویاتشان را با هم به روده باریک میریزند.
قسمت مترشحه خارجی لوزوالمعده
این قسمت در لوزوالمعده از نوع خوشهای مرکب است که از آسینیهای ترشحی و مجاری تشکیل یافته است. آسینیهای ترشحی از نوع سروزی هستند و از تعدادی سلول هرمی تشکیل شدهاند که سلولها در قسمت راسی خود حاوی ذرات زیموژن (پیشساز) میباشند.
غده پانکراس ترشح خارجی خود را به صورت یک محلولی شفاف قلیایی تولید و ترشح می کند. خود این ترشحات توسط هورمونهایی به نام «سکرتین» و «کوله سیستوکینین» تحریک می شود و تخلیه ترشحات توسط عصب «پاراسمپاتیک » انجام میگیرد.
همین دو تا هورمون « سکرتین و کوله سیستوکینین» هم بوسیله سلولهای مخاطی دوازدهه و در پاسخ به محرک های مخصوصی انجام می پذیرد؛ مثلا اسید موجود در دوازدهه موجب آزاد شدن «سکرتین» می شود و چربی ها و پروتئینهایی که از گوارش محتویات مجرای دوازدهه حاصل میشوند باعث آزاد شدن «کوله سیستوکینین» می شوند. به این ترتیب کار ترشحات پانکراس با این نظم و دقت شگفت انگیز تنظیم می شود.
ترشحات آسینیهای پانکراس
لوزالمعده یا پانکراس-پاورپوینت کامل در مورد لوزالمعده یا پانکراس
این ترشحات شامل آب ، یونها ، بیکربنات و آنزیمهای گوارشی مانند تریپسینوژن ، کیموتریپسینوژن و کربوکسی پپتیداز ) برای مواد پروتئینی( ، ریبونوکلئاز ، دزاکسی ریبونوکلئاز ) برای اسیدهای نوکلئیک( ، لیپاز و فسفولیپاز) برای مواد چربی( ، آمیلاز )برای مواد قندی) و الاستاز میباشد.
ترشحات پانکراس توسط سیستم خودمختار پاراسمپاتیک) شاخهای ازعصب واگ) که به سلولهای ترشحی ختم میگردند و همچنین هورمون سکرتین و هورمون کولهسیستوکینین کنترل میگردد. این هورمونها پس از ترشح کیموس معدی به دوازدهه از سلولهای انترو اندوکرین اپیتلیوم دوازدهه ترشح میشوند.