پیش نمایشِ،تعدادی از اسلایدهای پاورپوینت
در پاورپوینت پاورپوینت جامعه شناسی شهری، موضوعات :اختصاصات شهر، جامعه شناسی شهری و مسائل اجتماعی شهر، مبانى نظرى جامعهشناسى شهرى، نظریه روان شناختی شهر و … به کار رفته است
قسمتی از محتوای پاورپوینت جامعه شناسی شهری
جامعه شناسی شهری
برای اینکه تعریف روشنتری از محیط و دامنه جامعه شناسی شهری به دست دهیم میتوانیم بگوییم، تجزیه و تحلیل شهر به عنوان یک واقعیت اجتماعی موضوع جامعه شناسی شهری است. بنابراین جامعه شناسی شهری ، کلیه مسائل اجتماعی جامعه شهر نشین را دربر خواهد گرفت.
نـگاه اجمالی
پس جامعه شناسی ، مطالعه علمی واقعیتهای اجتماعی است که از سه جنبه ریخت شناسی ساختاری و فرهنگی و روانی مورد بحث و مطالعه قرار گیرد.
اختصاصات شهر
شهر عبارتست از یک سازمان اجتماعی پیچیده است. یعنی ، شهر تنها از تجمع افراد تشکیل نمیشود بلکه مشتمل بر گروههای مختلفی ، مانند خانواده ، طبقات اجتماعی ، کارگاهها و کارخانهها ، گروههای نژادی ، انجمنهای مختلف و غیره است.
جامعه شناسی شهری و مسائل اجتماعی شهر
جامعهشناسی شهری از جمله شاخههای معرفتی است که صرفاً و اختصاصاً “شهر” را بعنوان یک “محیط مخلوق” و به عنوان یک “محصول اجتماعی”، کانون توجه و مطالعه خود قرار میدهد.
از منظر این علم، “شهرنشینی” مرحله گذار از اجتماع مبتنی بر علقههای خونی به جامعه سازمان یافته مبتنی بر قراردادهاست. شهر تولیدکننده فرهنگ است. چون محیط شهری شیوههای خاصی از زیستن، کارکردن، رابطه برقرار کردن و مصرف کردن را بر ساکنانش عرضه میکند.
رو جامعهشناسی شهری پاسخ دهی به پرسشهایی را وظیفه خود میداند که برخی از آنها چنیناند:
رشد و توسعه شهرها تابع چه متغیرهایی است و آیا گسترش شهرها از الگوی واحدی تبعیت میکند؟
عناصر بنیادی سازمان شهر کدامند؟ و این عناصر چگونه تحت تأثیر رفتار کنشگران تغییر میکند؟
صورتهای فضایی متفاوت چه تأثیری بر انسجام گروههای اجتماعی ساکنان شهر دارد؟
فضاهای شهری و عناصر بنیادین آن چگونه مایه تحکیم یا تضعیف روابط گروههای اجتماعی ساکن در شهر میشوند؟
شهرها را چگونه میتوان اداره کرد به گونهای که هم منافع جمعی و هم در عین حال منافع فردی ساکنانش توأمان تأمین شوند؟
سازمان قدرت در شهرها چگونه است و کدام گروههای اجتماعی سیادت دارند؟
دو رویکرد عمده در جامعهشناسی شهری کلاسیک وجود دارند که به اجمال میتوان آنها را چنین معرفی کرد:
۱) رویکرد بوم شناختی در جامعهشناسی شهری بر این پایه است که شهرها بطور اتفاقی رشد نمیکنند بلکه در واکنش به ویژگیهای مساعد محیط و بر مبنای سه فرایند مهم رقابت، تهاجم و جانشینی گسترش مییابند.
۲) رویکرد دیگری در مطالعات جامعهشناسی شهری وجود دارد که بر طبق آن به شهرنشینی بعنوان یک شیوه زندگی اجتماعی تأکید شده است. براساس این دیدگاه، زندگی در شهر، اثراتی بر روابط اجتماعی میگذارد. مثلاً در شهر، روابط بینام، سطحی، ناپایدار، سودجویانه و عقلانی است.
مبانى نظرى جامعهشناسى شهرى
نظریه روان شناختی شهر
تفکيک يا ترکيب نظريهها در جامعهشناسى شهرى
از روزگاران کهن تا به امروز، صاحبنظران بزرگ اجتماعى، فلاسفه، جامعهشناشان و شهرسازان، شهر و نظام شهرنشينى را از ديدگاههاى خاص خود مورد توجه قرار داده، نظريههاى مختلفى در مورد آن ارائه دادهاند. برخى از اين نظريهها مربوط به منشأ شهرنشينى و تبيين علل و عوامل مؤثر در آن بوده و پارهاى از نظريهها به چگونگى تنظيم نظام و تشکيلات شهرنشينى و تأثير آن بر روابط اجتماعى و شيوهٔ ادارهٔ شهرها و يا رابطهٔ شهرنشينى با نظامات وسيعتر اجتماعى و نوع تمدن و فرهنگ جوامع نظر داشته است.